Aktualitások

 

A Magyarországon megtermelt búza az önellátáson túl, jelentős export árbevételt is biztosít. Annak érdekében, hogy a magyar búza továbbra is keresett export cikk maradjon, illetve jövedelmet biztosítson az ágazat minden szereplőjének, stabil, kiszámítható termésmennyiséget és az előírásoknak megfelelő minőséget kell termelni. Ez természetesen hatékony növényvédelem nélkül elképzelhetetlen.

A Syngenta innovatív növényvédő-szer gyártó vállalatnál kiemelt szerepet kap a kalászos növények növényvédőszereinek fejlesztése, értékesítése. Csak Magyarországon évente több száz kalászos kísérleti parcellán figyeljük, értékeljük csávázószereinket, gyomirtószeres-, gombaölőszeres-, szárszilárdító javaslatainkat. Ezeknek köszönhetően a kalászos gabonafélék növényvédelmében szinte teljes és a hazai körülményekhez igazított megoldásokat ajánlunk a felhasználók számára.

 


CSÁVÁZÁS

Az elvetett magot és a fiatal növényt kórokozó gombák és kártevők egész sora veszélyezteti. Az optimális tőszám biztosítása, vagyis a tőszámveszteség minimalizálása és a kezdeti zavartalan fejlődés érdekében széles hatásspektrumú, a csíranövény betegségei és esetenként egyben kártevői ellen is hatékony szert kell választanunk.

Dividend M a csírakori kórokozók ellen Dózis: 2 l/t

Celest Top komplex csírakori kórokozó és rovarkártevők elleni védelem Dózis: 1,3 l/t


GYOMIRTÁS

Őszi-, kora tavaszi gyomirtás

Az őszi-, kora tavaszi gyomirtás előnyei a tavaszi gyomszabályozáshoz képest:

  • a gyomkonkurencia korai megszüntetésének köszönhetően magasabb termés, nagyobb termésbiztonság,
  • csökken a tavaszi munkacsúcs,
  • hatékony védelem a korán virágzó T1-es, T2-es gyomok (veronika félék, mezei árvácska, tyúkhúr stb.) ellen,
  • hatékony és olcsó megoldás a nagy széltippan ellen,

Logran 20 WG Biztonságot nyújt, szabadságot ad Dózis: 35-75 g/ha


Tavaszi gyomirtás

A tavaszi gyomirtó szeres kezelést érdemes a gabona bokrosodásának idején elvégezni. Ebben az időszakban a kalászosok legfontosabb egyéves és évelő gyomnövényei már megjelentek, még kevés vizet, tápanyagot, fényt vontak el a kultúrnövénytől, a gabona nem takarja a gyomokat, így a permetlé akadálytalanul a felületükre jut, mérsékelt a taposási kár.

Lintur 70 WG Kétszikűek elleni széles hatásspektrum és tartamhatás a későn kelő gyomok ellen Dózis: 120-150 g/ha


Tarló kezelés

A tarlókezelés a legolcsóbb és leghatékonyabb mód az évelő gyomnövények elleni védekezésben. Mezei acattal erősen fertőzött kalászosokban az állománykezelés önmagában nem oldja meg a problémát, ilyen esetekben az állománykezelést ki kell egészíteni tarlókezeléssel is. A mezei acat, az apró szulák, a fenyércirok, a tarackbúza ezzel a módszerrel irtható a leghatékonyabban.

Medallon Premium A hatékony tarlókezelésre Dózis: 4-6 l/ha


SZÁRSZILÁRDÍTÁS

A kalászos növények megdőlése következtében a termés mennyisége csökken, a minőség jelentős kárt szenved, nő a kalászfuzárium fertőzésének lehetősége. Az elfeküdt táblarészek a betakarítást megnehezítik, az innen származó terményt külön kell kezelni, elkülönítve kell tárolni.

Moddus 250 EC Erősebb szár – kevesebb megdőlés, felhasználás bokrosodás után is Dózis: 0,3-0,6 l/ha


GOMBABETEGSÉGEK ELLENI VÉDELEM

Az őszi búza legfontosabb kórokozói a kalászoláskor-virágzás idején támadó kalászfuzárium, a zászlóslevél megjelenésétől a rozsdafélék, a bokrosodástól fertőző lisztharmat, drechslera-s, septoria-s betegségek. Az árpaféléket elsősorban a hálózatos levélfoltosság, a lisztharmat, időnként a törperozsda, a rynchosporiumos levélfoltosság és a kalászfuzárium fertőzi.

Amistar Xtra Xtra termés, Xtra minőség, Xtra jövedelem Dózis: 0,8-1,0 l/ha

Artea Univerzális kalászos gombaölőszer Dózis: 0,4-0,5 l/ha

Cherokee Megóvja a fuzáriumtól Dózis: 1,5-2,0 l/ha


ROVARKÁRTEVŐK ELLENI VÉDELEM

A gabonafélékben a rovarkártevők közül a legnagyobb veszélyt a vetésfehérítő bogarak, illetve a levéltetvek jelentik. A vetésfehérítő lárvái a zöld levélfelület csökkentése miatt a termés mennyiségére, míg a kalászokat károsító levéltetvek, gabonapoloskák, szipolyok a mennyiségén felül a minőségére is hatnak. Az elmúlt években nagyobb területeken ősszel megjelenő levéltetvek, kabócafajok a vírusátvitel miatt okoztak terméskiesést a gazdáknak.

Eforia 065 ZC Kettős hatásmód, biztos védelem Dózis: 0,2-0,4 l/ha

Karate Zeon A Zeon kapszulába zárt piretroid Dózis: 0,15-0,2 l/ha

Cégünk, a Servitec Kft. a „Pannon Búza minőség” védjegy alapítói közül tagja a Magyar Gabonafeldolgozók és Takarmánytermelők Szövetségének, továbbá szoros kapcsolatokat ápol ma Gabonatermesztők Országos Szövetségével. A fejlesztési célkitűzések megvalósítására alakult konzorcium összes tagjának laboratóriumi és gabona gyorsvizsgálati eszközökkel beszállítói vagyunk.

Önnek, mint a „Pannon Búza minőség” védjegy használatára pályázóval szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Mellékelten küldünk alapvető információt a kizárólagosan cégünk által forgalmazott, FOSS Analytical AB gyártású Infratec 1241 gabona- és olajosmag analizátorról. Az eszközzel a „Pannon Búza Minőség” lényeges minőségi jellemzői 1 percen belüli gyorsvizsgálattal nyomon követhetőek, a minőségi osztályok közötti szegregáció megvalósítható (lsd. melléklet).

Szintén mellékeljük a berendezést használó partnereink referencia listáját. További, régebbi Infratec típusokkal együtt több, mint 200 berendezés működik az országban.

A méréstechnika nemzetközi elfogadottságát az is jelzi, hogy az ICC (International Cereals Council) a búza minősítésére „ICC No. 159: Determination of Protein by Near Infrared (NIR) Spectroscopy” számon nyilvántartott módszerként ajánlja.

Felhívjuk további szíves figyelmét, hogy – vélhetően utolsó alkalommal – megjelent a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatásról szóló 136/2009 FVM rendelet.

A rendelethez kapcsolódó gépkatalógusban szerepel (2130 Mérőeszközök, műszerek, 21300172 egyedi azonosító, 6,5 M Ft+ÁFA).

További információkkal igényük szerint állunk rendelkezésükre.

Üdvözlettel:

 Nógrádi Sándor

Infratec 1241 NIT spektroszkóp általános leírása 

 

A "Pannon Búza Minőség" színes ábrás  védjegyet a Magyar Szabadalmi Hivatal 2009. április 10-én 197.268 szám alatt lajstromozta tehát a védjegyoltalom megszületett.

Ahogy azt a web oldal tanulmányozásakor már megállapíthatták  a  Program gyakorlati megvalósítása most kezdődik, így most elsősorban búzatermelők jelentkezését várjuk.
Azoknak  akik a következő hónapokban  vállalkoznak a részvételre,  az első évben pályázati és védjegy használati díjat nem kell fizetniük.